Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/06 κάθε χρόνο μέχρι τέλους Ιουνίου γίνεται απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής η οποία ξέχασε και φέτος να τηρήσει την υποχρέωση της προς τους δημότες, στα τρία χρόνια μόνον την 24-10-07 προσήλθε σε δημόσια λογοδοσία στην οποία εξέφρασα τις παρακάτω απόψεις που παραμένουν επίκαιρες.
Αν ξαναγεννιόταν η Αλίκη μετά το ταξίδι της στην χώρα των θαυμάτων δεν θα χρειαζόταν να περάσει από τον καθρέφτη (οθόνη) για να ανακαλύψει τον κόσμο θα ήταν αρκετό να ρίξει μία ματιά έξω από το παράθυρο, και θα έβλεπε την πραγματικότητα την άλλη πλευρά, που δυστυχώς δεν έχουμε τεχνικά την δυνατότητα να σας την δείξουμε σήμερα και εμείς στην οθόνη όπως το έκανε η πλειοψηφία.
Η τοποθέτηση μου στον απολογισμό του Δημάρχου θα είναι καθαρά πολιτική και θα είναι σύμφωνη με την διαδρομή μου.
Η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής σύρθηκε στην σημερινή συνεδρίαση χωρίς να την στηρίξει και το όφειλε στους δημότες και ο τελευταίος λόγος ανήκει σ' αυτούς που δυστυχώς είναι απόντες.
Σε ένα σύγχρονο Δήμο η λογοδοσία και η διαφάνεια συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα, η Δημοτική αρχή πρέπει να εξασφαλίζει ότι η διαχείριση είναι διαφανής κυρίως δημοσιοποιώντας τα οικονομικά στοιχεία τα οποία δεν είδαμε,δεν κατατέθηκαν και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Λογοδοτεί σχετικά με την σκοπιμότητα των οικονομικών και άλλων ενεργειών, λογοδοτεί στους δημότες που την εκλέγουν και την ελέγχουν, και όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος των πόρων που διαχειρίζεται τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η συμμετοχή των δημοτών (όχι όπως η σημερινή) και η συχνότητα της λογοδοσίας.
Και το ερώτημα είναι γιατί περιμέναμε τόσα χρόνια;
Η απάντηση είναι τόσα χρόνια διαμορφώθηκε - εδραιώθηκε ένα μοντέλο με τα χαρακτηριστικά καθεστώτος και από την έλλειψη τοπικής δημοκρατίας και διαβούλευσης δεν επέτρεψε την συμμετοχή των δημοτών.
Το καθεστώς της Δημοτικής αρχής έχει αποκτήσει εξουσία και αρμοδιότητες που της επιτρέπει την διαχείριση σημαντικών πόρων,έχει αποκτήσει πολιτική δύναμη η οποία χρησιμοποιείται για να απλωθεί ένα πελατειακό δίκτυο με άλλα λόγια έχει οικοδομήσει ένα εκλογικό μηχανισμό με τα δικά του ερείσματα πολιτεύεται με κριτήριο την προάσπιση και την ενίσχυση της δίκης του εξουσίας η οποία δίνει την δυνατότητα να διατηρεί μια πολίτικη αυτονομία και μάλιστα πάνω από τα κόμματα χωρίς κατά ανάγκη να είναι και προϋπόθεση η ταύτιση με τα κόμματα. Και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε περιορισμένη αντίληψη της ιδέας και του ρόλου των πολιτών -δημοτών,οι όποιοι έχουν έντονη την αίσθηση και πάρα τις εξαγγελίες για διοίκηση του Δήμου χωρίς αποκλεισμούς αυτοί που οφείλονται είναι οι πολιτικά προσκείμενοι οι κολλητοί.
Τα έργα που εκτελούνται είναι περισσότερο έργα βιτρίνας με σκοπό την προσωπική προβολή και όχι την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της κάθε περιοχής και των θεμάτων της καθημερινότητας που καθορίζουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής, έχουμε παραμελημένες συνοικίες και ξεχασμένους αγρότες υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της οικιστικής ταυτότητας,εμπορευματοποίηση των δημοτικών χώρων κλπ. Περιμέναμε τόσα χρόνια για να αρχίσει το αποχετευτικό αφού οι βλάβες που προκλήθηκαν στο περιβάλλον είναι ανεπανόρθωτες και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.
Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα έργα αρχίζουν και τελειώνουν παραμονές των εκλογών συνήθως χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις απο την ΕΠΑΕ και με πολλές αυθαιρεσίες με αποτέλεσμα την αλλοίωση των χαρακτηριστικών των παραδοσιακών οικισμών.
Η ανάθεση πολλών έργων (ομοειδή) γίνεται απευθείας και σε συγκεκριμένους εργολάβους (Ε.Δ.Ε.) διαδικασία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Κατασπαταλήθηκαν πόροι σε έργα χωρίς σχεδιασμό, αλήθεια τι απ έγιναν τα λιθόστρωτα μονοπάτια των Κενταύρων:
Σήμερα κρίνεται ο Δήμος αυτός ο κοντινός θεσμός προς τον δημότη αν ηγείται της τοπικής κοινωνίας μας εάν έχει διαμορφώσει ένα όραμα για την περιοχή μας και εάν συμβάλει στην υλοποίηση του. Έχουμε σήμερα ένα ισχυρό Δήμο ικανό να αποτελέσει αυτόνομη και αυτοτελή διοικητική - προγραμματική μονάδα με αποστολή την αειφόρο ανάπτυξη;
Ο Δήμος μας είναι φορέας σχεδιασμού της τοπικής ανάπτυξης η απλώς μόνον διεκπεραιωτής των σχεδιασμών της κεντρικής διοίκησης, Ο Δήμος μας ασχολείται με την βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των δημοτών ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθεί για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δημιουργούν δυνατότητες απασχόλησης ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Σήμερα στον Δήμο μας παρουσιάζεται μια παραμορφωμένη και άνιση ανάπτυξη μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων, η ανάπτυξη στηρίζεται στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία με θύματα ντόπιους και αλλοδαπούς εργαζόμενους, Ο Δήμος μας έχει υιοθετήσει στις υπηρεσίες του τις νέες μορφές εργασίας που καταστρατηγούν τις αρχές της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σήμερα ποίοι ωφελούνται από το μοίρασμα της πίτας ποίοι είναι οι έχοντες και κατέχοντες στο Δήμο μας; Σήμερα ήρθε η ώρα να δοθούν απαντήσεις σε όλους αυτούς που πότισαν τούτη την γη με ιδρώτα και αίμα και σήμερα βλέπουν τα γιους τους να παίρνουν τα μάτια τους και να φεύγουν, βλέπουν στην γη τους να ξεφυτρώνουν εξοχικά εκεί που στεκόταν δένδρα με την αγορά της φθηνής αγροτικής γης και την μετατροπή της σε ακριβή εξοχική κατοικία και την υπεραξία να την καρπώνονται τα οικονομικά συμφέροντα, αλήθεια αν καταστρέψεις το φυσικό περιβάλλον αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχεις θα μπορείς να συνεχίσεις να έχεις τουρισμό.
Ποιος είναι αλήθεια ο ρόλος του Δήμου και των νομικών προσώπων με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που τείνει να γίνει μάστιγα στο Δήμο μας, ο ρόλος του Δήμου μας δεν θα έπρεπε να είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο, μόνο κάθε αληθινός άνθρωπος πρέπει να νοιώθει στο πρόσωπο του το κτύπημα που δίνεται στο διπλανό του σε οποιοδήποτε άνθρωπο.
Και τελειώνοντας αυτοί που έκαναν επάγγελμα την ενασχόληση τους με τα κοινά και κάνανε αυτά που κατ' επανάληψη ειπώθηκαν εδώ μέσα, τόσα χρόνια είναι στην διοίκηση του Δήμου κάτι δεν έπρεπε να κάνουν κάποιο έργο να γίνει, οι οποίοι όμως δεν είχαν το χρόνο να αλλάξει η ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη η ενασχόληση τους με τα κοινά αποτελεί έκφραση αλτρουισμού και ανιδιοτελής προσφοράς συνεισφοράς στο συλλογικό συμφέρον τι έχουν να πουν στην γενιά των 400 ευρώ για την αύξηση που ζήτησαν για τις θέσεις που κατέχουν και σύμφωνα με τον Δήμαρχο δεν πάνε όλα στην τσέπη τους έχουν και έξοδα οι άνθρωποι. Και ως συνήθως οι περισσότεροι εκλέγονται από τους δημότες για να λύσουν τα προβλήματα τους ενώ στο τέλος λύνουν μόνον τα δικά τους.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ