Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΟ Δ.Δ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Πάνω από δέκα χρόνια είναι στο στόχαστρο της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής ο κοινόχρηστος χώρος που βρίσκεται στο νέο οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος στο Κατηχώρι του Δήμου Πορταριάς αφού δεν κατάφερε αυθαίρετα να υλοποίηση την κρυφή ατζέντα για την δημιουργία κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων έρχεται τώρα απροκάλυπτα να προτείνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου χωρίς την συναίνεση και μη λαμβάνοντας υπόψη την εκφρασμένη βούληση των περιοίκων του οικισμού που εδώ και δέκα χρόνια αγωνίζονται να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες τους, δηλαδή σ'αυτούς που ανήκει ,και δεν έχουν άλλο κοινόχρηστο χώρο πλατεία,αγνοώντας ότι η κατάργηση του αντίκειται και στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Για τις αντιδράσεις τους εκδικητικά μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί στην αξιοποίηση του ελευθέρου κοινόχρηστου χώρου προς όφελος των σαράντα οικογενειών που έχουν εγκατασταθεί στον οικισμό από τις αρχές τις δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα. Ο κοινόχρηστος χώρος σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεψε την δημιουργία μόνο ειδικού κτίσματος (εκκλησία) η τότε σώφρων κοινοτική αρχή (δεν υπήρχε η αντίληψη της εκμετάλλευσης των κ.χ.) σε συνεργασία με τον μελετητή και την τότε διεύθυνση της Νομαρχίας Μαγνησίας έχοντας υπόψη την όσμωση των χρήσεων και την ευελιξία του χώρου σχεδίασαν και καθόρισαν το ρυμοτομικό σχέδιο εντός του παραδοσιακού οικισμού ομάδας ΙΙ που προστατεύεται από το Π.Δ της 11-06-80 του Πηλίου. Ο καθορισμός με ακρίβεια ειδικά του ελεύθερου χώρου δεν απέχει από την περιγραφή που δίνει για τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους ο Γολιάθ των Ελλήνων δημάρχων από τα τέλη του 19 αιώνα .....κατά το κέντρο εκάστου οικισμού παρατηρείται εκκλησία με πλατεία ικανώς ευρεία και καλώς λιθοστρωμένη σκιαζόμενη υπό μεγάλων πλατάνων υπό την σκιά των οποίων ευκτησται κρήναι περιχέουσι διαυγές ύδωρ, η πλατεία αυτή είναι η αγορά ένθα ανα πάσα Κυριακή μετά την εκκλησία συνέρχονται οι κάτοικοι συναλαττόμενοι προς αλλήλους και συζητώντες τα κοινά των συμφέροντα...
Ο αρχικός σχεδιασμός τον οποίο απεδέχθησαν οι περίοικοι ήταν επαρκώς λειτουργικός για τον νέο οικισμό στο επίπεδο των μικρο συστημάτων που αναπτύσσονται ανα περιοχές-γειτονίες, με μόνη επιφύλαξη για την κατασκευή της εκκλησίας που οι τέσσερις υπάρχουσες εκκλησίες στο δημοτικό διαμέρισμα καλύπτουν τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων.
Η προτεινόμενη αλλαγή χρήσης και κατάργησης του ελευθέρου χώρου μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένου ως κ.χ. με ειδική χρήση θα επιφέρει αναστάτωση στις ιδιοκτησίες οι ιδιοκτήτες των οποίων από τις αρχές του 1980 γνώριζαν την χρήση του χώρου και η προτεινόμενη ρύθμιση για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού,αλλά η προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου θα επιφέρει ανατρεπτική επιδείνωση με τις οχλούσες δραστηριότητες των αθλητικών εγκαταστάσεων ένθεν κακείθεν των ιδιοκτησιών τους.
Η μόνη τροποποίηση από κοινόχρηστος χώρος με ειδική χρήση που γίνεται αποδεκτή και θα είναι προϊόν διαβούλευσης με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συναίνεση και αποδοχή είναι αμιγής κοινόχρηστος χώρος όπου ο κάθε πολίτης θα έχει την εξουσία που απορρέει από το άρθρο 57 του Α.Κ. και τμήμα του χώρου χωρίς περίφραξη και κτίσματα για παιδική χαρά μικρών χώρων άθλησης.
Οι κάτοικοι του οικισμού πλήρωσαν και πληρώνουν την εμμονή της κατεστημένης πλειοψηφίας του Δήμου Πορταρίας γνωρίζει ο Δήμαρχος ότι ο συγκεκριμένος προορισμένος χώρος που έχει μπει στο στόχαστρο δεν πρόκειται να αλλάξει χρήση όπως επιθυμεί η πλειοψηφία του της δημοτικής αρχής γιατί αποτελεί πρωταρχικό όρο η προστασία και βελτίωση της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος κατά τρόπο ώστε και η ελάχιστη μείωση με διοικητική πράξη να συνιστά ανεπίτρεπτη βλάβη του οικιστικού περιβάλλοντος,εκτίμηση και κρίση που υπόκειται στον έλεγχο του ακυρωτικού δικαστή. Απλώς οδηγείται σε νέες περιπέτειες και σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του οικισμού χωρίς να είναι σε θέση να σχεδιάσει και προχωρήσει στην ανάπλαση του κ.χ. στον οικισμό στον οποίο μέχρι σήμερα από το 1999 δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτε.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα